www.himalayatravel.ro/blog/

NE-am mutat pe http://himalayatravel.ro/blog/ .
Aici veti gasi mai multe articole, inclusiv cele de pe acest blog, pareri despre ture pline de aventura, tabere de copii si teambuildinguri organizate de noi.

luni, 14 septembrie 2009

retezat- by Eugen

Jurnalul taberei Himalaya

Retezat 10.08 – 15.08.2009
by EUGEN HALCA (DE 3 ORI PARTICIPANT LA TABARA RETEZAT


10 August ora 7:00.
O dimineata insorita si normala de luni in Bucuresti: Lumea venita de la mare sau de la munte relaxati isi consuma toata buna dispozitia in traficul capitalei. Muzica ambientala nu se compara cu cele din alte capitale unde pasarele iti deschid ochii si urechile: Claxoane, nervii intansi la maxim, fum* etc. Stiti voi mai bine.
Insa destinul a 20 de copiii era pe cale sa se scimbe.

10 August ora 7:30
Parcarea Himalaya era dominata de entuziasmul si de fericirea copiilor ce erau pe cale sa plece intr-una dintre cele mai frumoase tabere la care putea lua parte. Sa-I enumeram in ordinea gradului ce-l detineau:

1.Eu(Eugen) 2.Mircea(Dalai Lama) 3.Vlad Tasca 4.Radu Tasca(Profi). 5.Liza si Georgi 6.Deea 7.Ruxi 8.Ilinca 9.Iulia(Pink Floyd) 10.Zegri 11.Toma Garofil 12.Vladutz(chitaristu`) 13.Andra mica 14.Andra mare 15.Oana 16.David(cel mai mic)
17.Damian(Andrei)18.Tudorica 19.Sara 20.Wolfskin (Petru)

Si de ce nu putem enumera si pe instructori:
1.Luciana 2.Dani(babyface killer) 3.Iusti(stii tu cine) 4.Tibi(lumberjack) 5.Marian(Sf.Maria) 6.Doamna Rodica(bucatarul alpin) 7.Costin(barba lunga).

3 dube de mascati erau parcate. Acestea urmau sa fie dubele ce ne transportau pana in Poiana Pelegii. Drumul a fost unul lung si foarte obositor, dar noroc cu benzinariile ca ne mai alinau durerile provocate de pozitile incomode din duba.
Ajungand la barajul de pe Jiu, un sentiment de groaza ma coplesea: faptul ca as putea cobora din duba si sa merg pe jos 16 km, cum s-a intamplat anul trecut unde deabia la ora 1 dimineata am reusit sa instalam corturile.Insa nu s-a intamplat asa. Poiana era destul de plina de turisti straini, ce erau destul de fermecati de peisajele pitoresti.
Seara am mancat si am jucat putin fotbal. Ne pastram fortele pentru zilele urmatoare.

11 August ora 8:30
O zi insorita, insotita de razele soarelui ne invadau corturile, prevestind o zi plina de farmec si de fericire. Doamna Rodica ne-a intampinat cu multe bunatati ce au fost servite fara nici un regret de copiii ce tocmai fusesera dupa apa, la masina pentru mancare sau de cei carora le-a sunat tigaia in cap(cum am fost eu,Mircea etc.)
Dupa masa, Luciana dadea ordine la toti copiii din tabara sa-si pregateasca rucsacul: apa, sosete, tricou de schimb, frontala, polartec si geaca de ploaie. Prima zi a insemnat cea mai grea deoarece am fost cu totii impreuna si nefiind pregatiti total fizic si phsihic, ne-am miscat extrem de greu. Insa superbele lacuri glaciare, caii salbatici ce isi fluturau coamele in bataia vantului si suprematia muntilor ne-au mai facut sa uitam de aceasta povara.Vazandu-ne ajunsi la lacul Bucura(cel mai mare lac glaciar din Romania, 10 ha) cu totii am crezut ca este sfarsitul primei zile. Insa excursia noastra a durat pana in curmatura Bucurei unde am trimis mesaje catre cei dragi cu scopul de a-i linisti. Drumul de intoarcere a fost o simpla formalitate.Seara dupe am mancat bine , am incis un fotbal de neuitat alaturi de fete. Seara, maestrul dirijor, Costin barba lunga din Tibet alaturi de maistrul junior Vladutz ne-au incantat auzurile cu cantece scoase din sacu lmagic de cantece. A fost o noapte frumoasa dar in acelasi timp ploioasa

12 August ora 9:30
Dupa un mic dejun copios servit intr-o mahmureala cauzata de efortul depus de ieri, am fost impartit in 3 grupe. Primele 2 grupe au urmat
Un traseu destul de greu: plecare din poiana plegii, se ajunge la lacul Peleaga unde am facut un popas mai lung unde ne-am odihnit dupa ascensiunea noroioasa. Ajungand in saua Pelegii, Luciana ne-a luat interviu la totii copiii din grupa cu scopul de a ne smulge cateva impresii despre privelisti, vreme etc. Chiar in momentul in care ne pregateam sa cucerim vf. Peleaga( cel mai mare din Retezat, 2509 m.) , ne-a izbit un ant rce, chiar geros ce se asemana cu cel de pe Molltaler Gletcher(Austria). Insa am ajuns pe vf. Peleaga, unde am savurat din delicatesele de care dispuneam: rosii,Silvana, Hochland niste conserve parka si desert: napolitane facute praf. Am continuat drumul pana la lacul Bucura. De acolo am ajuns fara probleme in tabara. O

13 August ora 9:00
Dupa o tura lunga si istovitoare, alimentata de oboseala de a tipa la unii din tabara, a venit in sfarsit ziua noastra libera. Pornind spre “laguna albastra”, fericirea si entusziasmul se putea citi pe fata tuturor. O zi insorita, numai buna de a fi sarbatorita cu o balaceala. Ajungand acolo, numai cativa au avut taria de a intra in apa rece de iti clantaneau pana si ultimele oscioare. Am degerat ca un salbatic.Cu totii pentru ca zeul soare nu tinea cu noi. Dupa ce ne-am potolit setea de balaceala, cativa dintre noi au fost la cules de mure. Haine murdare, maini manjite, transpiratia sudata pe tricou, asa aratau copiii culegatori. Ajungand la corturi mancarea ne-a fost inca odata servita excelenta de catre doamna Rodica(bucatarul alpin). Somnul a fost doar o continuare a activitatilor noastre din aceasta zi.

14 August ora 8:00
In sfarsit, dupa 5 zile de suferinta psihica si fizica, venise si ultima zi
ce aducea cel mai greu traseu. Acestea cuprindea urmatorul traseu:
Am plecat plin de merinde si apa din poiana spre lacul Bucura. De acolo am facut stanga iar dupa un urcus am ajuns la lacul Agatat. De acolo am ajuns practic ca intr-o oala inconjurati de suprematia muntilor.Dupa alte 2 ore am ajuns in saua Vf.Retezat unde ne-a prins o ploaie teribila cu tunete si fulgere, ce ne-a determinat sa ne oprim si sa nu mai continuam drumul deoarece exista riscul sa se termine rau pentru toti. Drumul de intoarcere a fost unul foarte frumos deoaarece cu totii am gasit cate un subiect de discutie asa incat timpul trecea mai repede. Ajunsi la corturi, mancarea ne-a fost servita excellent din nou dupa care cu totii ne-am exprimat parerea despre tabara.A mea a sunat asa: O tabara excelent pregatita din toate punctele de vedere, cu instructori deschisi , copiii ce au stiut sa se comporte, au stiut sa munceasca si sa asculte, iar traseele au fost gandite excelent pentru toate categoriile de varsta.
Asa s-a mai terminat un nou episod din seria Retezat. Poate cel mai interesant din toate pana acum
Show must go on!

Halca Eugen-Andrei
De 3 ori participant in tabara Retezat
Categoria: Tabere montane



luni, 7 septembrie 2009

ecologizare Valea Azugii

De cate ori nu ne-am minunat de cat de frumos este la munte....aer curat, culori vii, liniste....pacat ca e cam murdar:( Putem schimba ceva??? Ii asteptam pe altii sa ne schimbe peisajul, cam asta este concluzia in cele mai multe din cazuri (de ce nu strange primaria, de ce arunca ceilalti, etc). Cine poate schimba mentalitatea atator romani? Cum se poate transforma un peisaj murdar in unul curat peste noapte?

Ne-am pus aceste intrebari si am ajuns la concluzia ca nimic nu se poate schimba radical de pe o zi pe cealalta, dar exista o solutie salvatoare pentru urmatoarea generatie - o campanie de informare si educare a celor mici ne poate tranforma peisajul peste cativa ani. Am initiat o actiune de ecologizare a Vaii Azugii in perioada 4-6 septembrie 2009, care a presupus informarea copiilor despre colectarea selectiva a gunoaielor si curatarea zonei pana la pastravaria din Azuga. Bineinteles ca activitatea nu a fost deloc usoara nici pentru ei (expresii ca "scarbos" si "m-am plictisit" fiind des intalnite in excursia noastra) , dar nici pentru noi (a trebuit sa-i motivam permanent fiind un pic mai greu pentru ei sa constientizeze ce lucru minunat fac). Nu credem ca ne putem lauda cu mari cantitati de gunoaie stranse, desi am muncit din greu, nu credem ca locurile curatate de noi vor fi la fel de curate si maine, dar speram ca acesti copii care au participat la actiune sa aibe alte valori, sa priveasca altfel aruncatul gunoiului oriunde si oricum, sa informeze la randul lor prieteni,colegi, chiar si parinti.

Multumim "Miscarii de ecologizare" pentru sprijinul acordat (informatii, materiale,premii) , multumim vilei din Azuga "Casa Florilor" (am avut o casa intreaga la dispozitie), multumim Primariei din Azuga (care a adus containere de gunoi selectionat speciale pentru noi) si cel mai important multumim acestor copii care au muncit cot la cot cu noi si ne-au dat o speranta in viitor.

Echipa Himalaya Travel